Gotowanie w lesie, w domu wymaga znajomości podstaw. Podstaw, które spowodują, że przy obróbce kulinarnej nie zniszczymy składników odżywczych, witamin i minerałów w tym co gotujemy.

Zacznę od podstawy, czyli Naparu (infusum, -i). To wodny wyciąg z rozdrobnionego surowca zielarskiego. Obserwując grupy na FB o tematyce survivalowej / bushcraftowej wnioskuję, że to najpopularniejsza forma gotowania w terenie.

Sporządzenie naparu ma na celu wydobycie z danego surowca roślinnego ciał czynnych. Napar stosowany jest jako lek do użytku zewnętrznego jak i do użytku wewnętrznego. Napary sporządza się z surowców łatwo dających się ekstrahować wodą, jak liście, kwiaty, drobne nasiona, ziele, lub z surowców zawierających ciała wrażliwe na wysoką temperaturę. Zauważyłam, że wielu leśnych ludzi popełnia błąd przy przygotowywaniu tej postaci leku ziołowego np. gotuje igły sosny/ świerku.

cz.3a

Jak powinno się prawidłowo wykonać napar ? Należy dobrze rozdrobnić surowiec, ilości 1-2 łyżek zalewamy gorącą ale nie wrzącą wodą, odstawiamy na 20 minut, a następnie filtrujemy przez watę, ligninę, koszulkę lub gazę. Naczynie w którym parzymy zioła musi być zawsze przykryte.

Napary są lekiem nietrwałym i w cieple szybko zakisają (mętnieją i mają nieprzyjemny smak oraz zapach). Należy zatem przygotować taką ilość naparu jaka będzie spożyta w ciągu 24 godzin, a latem, gdy istnieje wysoka temperatura – w ciągu 12 godzin. Napar można też przechowywać w lodówce, nie dłużej jednak niż 3 dni.

Napar to określenie medyczne, herbata – kuchenne a tonik – kosmetyczne. Będąc w lesie możemy sobie pomóc pijąc w odpowiedniej dawce rośliny. Oto przykłady:

cz.3b

1. Napary wzmacniające pracę serca

Arnika Górska (Arnica montana L.)

Głóg Jednoszyjkowy (Crataegus monogyna Jacq.)

Konwalia majowa (Convallaria majalis L.)

Melisa lekarska, (Melissa officinalis L.)

2. Napary przeciwbólowe

Dzięgiel litwor, arcydzięgiel litwor (Angelica archangelica L., Archangelica officinalis Hoffm.)

Arnika Górska (Arnica montana L.)

Bez czarny, dziki bez czarny (Sambucus nigra L.)

Jałowiec (Juniperus L.)

Macierzanka zwyczajna (Thymus pulegioides L.)

Mięta (Mentha L.)

Nostrzyk żółty, nostrzyk lekarski (Melilotus officinalis)

Tatarak zwyczajny (Acorus calamus L.)

Wierzba (Salix L.)

Wrzos zwyczajny, wrzos pospolity (Calluna vulgaris (L.) Hull)

Cebula

Czosnek/ czosnaczek

3. Napary przeciwbakteryjne, dezynfekujące

Dzięgiel litwor, arcydzięgiel litwor (Angelica archangelica L., Archangelica officinalis Hoffm.)

Babka zwyczajna, babka większa (Plantago major L.)

Borówka brusznica (Vaccinium vitis-idaea L.)

Brzoza (Betula L.)

Dąb (Quercus L.)

Dziewanna (Verbascum L.)

Dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum L.)

Glistnik jaskółcze ziele (Chelidonium majus L.)

Jałowiec (Juniperus L.)

Jeżyna, ożyna a. ostrężyna (Rubus L.)

Macierzanka zwyczajna (Thymus pulegioides L.)

Melisa lekarska, (Melissa officinalis L.)

Mięta (Mentha L.)

Poziomka (Fragaria L.)

Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla L.)

Sosna (Pinus L. 1753)

Śliwa tarnina, tarnina, tarka (Prunus spinosa L.)

Wrzos zwyczajny, wrzos pospolity (Calluna vulgaris (L.) Hull)

Czosnek

Cebula

Katarzyna Mikulska

Share This:

Skomentuj

comments